man Andreas Martinus "Andries" Oosterbaan‏‎
Geboren ‎23 jul 1882 Arnhem, overleden ‎05 mrt 1935 Utrecht‎, 52 jaar
Andries_Andreas_Oosterbaan.jpg


Het logo van de Volkskrant werd vanaf de oprichting in 1919 geheel in kapitalen gezet. Vanaf 14 januari 1935 zou de Volkskrant bij Lumax gedrukt worden. Oosterbaan liet het logo op zijn zetterij in vier verschillende lettertypen zetten, maar kon vervolgens geen keuze maken. Derhalve legde hij de vier ontwerpen voor aan zijn drie jongste dochters. De toen 15-jarige Lida Oosterbaan besliste. Haar keuze voor de Metropolis Bold, een letter van de Duitse ontwerper W. Schwerdtner, zou dertig jaar lang op de voorpagina van de Volkskrant staan.

Oosterbaan was één van de belangrijkste, maar desondanks een van de meest onbekende, vormgevers van het tijdschrift De Gemeenschap, zeker in de periode 1930-1935. Bijna zeventien jaar lang kreeg elke maand een andere kunstenaar de opdracht een illustratie of een ontwerp voor het omslag van het tijdschrift of boek te maken. Deze omslagen vormen samen een prachtige staalkaart van nu eens expressionistische, dan weer constructieve of typo-fotografische kunst.

Toen in 2009 een jury voor de vijftigste keer de Best Verzorgde Boeken van het jaar koos, werd in de jubileumexpositie verder teruggeblikt op vijf eeuwen Nederlandse boekdrukkunst. Uit de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam werden 33 bijzonder vormgegeven uitgaven gekozen. Een van de pre-Best Verzorgde Boeken was het ontwerp van Oosterbaan voor Blokken (1931) van Bordewijk
Voor meer informatie, neem contact op.

© oosterbaan.info - meer informatie of opmerkingen - eric 'add' oosterbaan.eu